Martine Muizelaar, 48 jaar uit Purmerend. Dertig jaar ben ik lid van patiëntengroepen die te maken hebben met mijn aandoening Ushersyndroom type 2a. Sinds ongeveer zes jaar ben ik zeer actief lid van participatiegroep Doofblinden / Oogvereniging OOR&OOG.

Als coördinator voorlichting zet ik mij in voor mensen met een beperking in horen en zien. Dit doe ik op verschillende manieren zoals voorlichting geven, coördineren van stands op beurzen of voorlichtingsaanvragen maar ook meewerken en denken aan de campagne 3 maal O.

Zelf heb ik de afgelopen jaren ontdekt hoe belangrijk het is om je eigen regie in handen te hebben en te houden wat betreft doofblindheid.
Zeven jaar geleden heb ik besloten om wat aardiger voor mezelf te gaan worden. Tot dan gebruikte ik vrijwel geen hulpmiddelen. Doordat ik actief werd binnen de participatiegroep zag ik wat hulpmiddelen konden doen. Langzaam maar zeker kreeg ik eerst een herkennigingsstokje toen hoorapparaten, begon ik de hulp van een schrijftolk te accepteren en uiteindelijk kreeg ik een blindengeleidehond. Het zorgde voor zelfredzaamheid en zelfstandigheid wat weer doorwerkt in je hele leven. Ik werd weer ambitieus en ging op zoek naar een betaalde baan die ik nu ook heb. Ik doe veel andere dingen ernaast en heb veel sociale contacten. Ik ben echt aardiger geworden voor mezelf, ik ga meer op stap en ben niet bang meer om alleen weg te gaan.

Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, het is altijd belangrijk om je eigen regie in handen te hebben en te houden. Daarom werk ik graag mee aan onder andere meer bekendheid over dooblindheid.